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MWC Response to Consultation on Cross Border Transfers and Absconding 
Patients 

 
The following is a response by the Mental Welfare Commission to the Scottish 
Government’s consultation on the implementation of certain sections of the Mental 
Health (Scotland) Act 2015 and associated regulations (Part 2).  
 
You can read the full consultation here 
  
Question 1 
 
Yes - we are generally in agreement with the proposals for streamlining the process, 
where possible, without diminishing the safeguards in place.  We would make a few 
points with regard to this. 
 
Transfer of patients from Scotland - Notification of application for transfer 
 
After consulting the patient’s MHO, we agree that the RMO should give notice to the 
patient, their named person (and where they are an informal patient being 
transferred outwith the UK their primary carer), any guardian, welfare power of 
attorney and the MHO that an application is to be made to Scottish Ministers for a 
warrant for a cross border transfer.  As the 2015 Act provides a right of appeal, 
where there is no named person, to the primary carer (if any) and the nearest 
relative of such a person, these people should also be included in notification, if 
there is no named person.  This is a safeguard for those who may lack capacity to 
appeal and have no named person, guardian or power of attorney. 
 
Seven day period between notification and application to the Scottish Ministers 
 
We agree that the seven day period may be shortened where the MHO has carried 
out their duties and  representations have been made by all parties to the RMO or  
the patient may additionally have made his/her wishes known to the Scottish 
Ministers.  This will require the RMO to ascertain that there is agreement with the 
move by all parties including the patient and that no representations are going to be 
made and this should be confirmed in writing by him/her. 
 
Appeals against transfer out with Scotland 
 
We welcome the extension of the right to appeal against a transfer out of Scotland to 
named persons and where there is no named person to listed persons.  
 
We agree with proposals to clarify the process for reissuing a warrant for transfer if 
there has been an unsuccessful appeal. 
 

http://www.mwcscot.org.uk/media/345269/consultation_on_the_implementation_of_certain_sections_of_the_mha__s__a_2015_and_asscoiated_regulations__part_2_.pdf
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There appear to be no time limits on Scottish Ministers to consider applications.  We 
have had recent experience of significant delays in processing applications by 
Scottish and UK Government officials causing considerable difficulties for patients. 
We would like to see processes in place to ensure all such transfers are considered 
as quickly as possible. 
 
Question 2 
 
We agree that the regulations should introduce a right to apply to the Tribunal for a 
CTO to be varied or revoked in the circumstances that have been outlined. 
 
The Mental Welfare Commission (MWC) would want to retain the right to make 
reference to the MHTS under s98/162, which may assist in unforeseen 
circumstances. 
 
Question 3 
 
Notification of transfer into Scotland by the hospital managers post assessment by 
RMO 
 
We think the parties notified of the matters set out in reg.41(2) of SSI 2005 No. 467  
and 28 of SSI 2008 No356 should be extended to mirror those notified of the 
application for a warrant for those going out of Scotland.  In addition to the MWC, the 
MHTS and the Scottish Ministers (where appropriate) this would be the patient, the 
named person, the MHO, guardian, welfare attorney (and cross border equivalents) 
and where there is no named person the primary carer (if any) and the nearest 
relative.  Again this is a safeguard for those who may lack capacity and have no 
named person, guardian or power of attorney.  
 
Information given 
 
We believe that any guardian or welfare attorney or equivalent should receive all the 
information provided to the named person, whether or not there is a named person. 
Where there is no named person, guardian or welfare attorney, it would be sufficient 
to give more limited information to the primary carer and the nearest relative (name 
and address of sending and receiving hospital, date of transfer and name and 
contact details of RMO).  
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Question 4  
 
Currently a Designated Medical Practitioner (DMP) opinion for ‘treatments given over 
period of time etc’ (S240) is required two months after a cross border transfer. 
However the cross border patient may have been on the treatment for a period of 
time in another jurisdiction without the safeguard of a DMP or equivalent opinion.  
We consider it would be in the patient’s interest to have a DMP opinion within the 
first four weeks of coming to Scotland.  This would give some time for the RMO to 
review the treatment but also ensure that the patient does not have to wait two 
months for an opinion.  If a DMP opinion is carried out within the first four weeks, we 
do not think a further DMP opinion would be necessary at two months.  
 
A DMP opinion will still be required from the outset of treatment with artificial 
nutrition, medication to reduce sex drive or other treatment specified in the 
regulations made under s240(3)(d). 
 
Question 5 
 
MWC duty to visit following transfer into Scotland 
 
Reg. 45 SSI 2005 No. 467 and 32 of SSI 2008 No. 356 require the MWC to visit the 
patient within six months of transfer.  Although the MWC usually aims to visit within 
four weeks, we do not consider that there is benefit in visiting every cross border 
transfer.  Additionally the 2015 Act will extend the patient’s right to appeal to the 
MHTS within the first three months after transfer when certain conditions are met.  
This makes a visit by the MWC and the timing of a visit less significant. 
 
We therefore consider that the MWC should have the right to visit but that should be 
at the discretion of the MWC having made initial enquiries into the circumstances of 
the move.  This would allow us to target our resources more appropriately.  
 
Question 6 
 
We agree that where all parties indicate their assent in writing to a transfer outwith 
the UK, the 28 day period could be waived to three days.  
 
There will be cases where the patient is too unwell to give competent consent to this 
waiver but it may be still be in their interests to move before the 28 day period has 
elapsed.  We consider such an early transfer should be possible where it has been 
demonstrated to the satisfaction of Scottish Ministers that appropriate care and 
treatment is available to the patient as soon as they transfer, and an early transfer is 
in the best interests of the patient. 
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Question 7 
 
Cross border transfers for patients on suspension of detention 
 
In principle, we favour the maximum flexibility to ensure that regulations do not 
impede appropriate care and treatment, so would not argue that cross border 
transfers while people are on suspension of detention should be impossible. 
However, there are some complex issues to address. 
 
The most significant is that the cross border regime is based upon transferring to a 
broadly similar order in the receiving jurisdiction.  Leave of absence appears to be 
granted for much shorter periods in England than in Scotland - guidance suggests 
that responsible clinicians need to consider whether a Supervised Treatment Order 
should be considered after seven consecutive nights on leave of absence.  If this 
length of leave of absence is inappropriate and leave of absence is needed for a 
longer period, the reasons must be stipulated for this. It also appears to need to be 
renewed on a monthly basis and there is no maximum period of time stipulated as to 
how long it can continue overall.  Similarly in the Mental Capacity Act (N. Ireland) 
there appears to be no maximum period in the primary legislation that a patient can 
be granted ‘permission for absence’ (s27). 
 
Suspension frequently depends on conditions set by the RMO.  It may be difficult to 
know if these conditions would be equally applicable in the new setting, or how any 
change in conditions would affect the acceptability of the arrangement for the patient.  
 
There is also a difference in the transfer procedures between patients subject to 
detention and those subject to a community-based CTO.  The initiative for 
transferring a detained patient rests with the RMO.  For people on CCTOs, it is the 
patient who makes the choice to move (see Part 2 of SSI 2008/356).  People on 
suspension of detention sit somewhere between these two situations.  
 
In many cases, we believe it would be preferable for a hospital to hospital transfer to 
take place, or for the CTO to be varied to a community based order and for the 
patient then to seek a transfer to a Supervised Treatment Order. 
 
However, provided Ministers are satisfied that, in an individual case, the different 
legal framework or potential changes to conditions will not disadvantage the patient, 
and the patient is aware of how the differences in orders between jurisdictions may 
affect their decision as to the transfer, we believe that transfers should be possible.  
 
We would also be inclined to favour a system closer to CCTOs, so that it is for the 
patient or the patient’s representative to initiate the transfer, rather than for them to 
have a right of appeal against it. 
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Question 8 
 
We agree that provided the patient has capacity and the patient and the named 
person (if applicable) agree to transfer to another part of the UK, the mandatory 
period after the effective date of the warrant could be waived. 
 
We think that the warrant for transfer should still only allow transfer to a specific ward 
or hospital to ensure that those needing specialist care are safeguarded against 
being moved to a more general psychiatric service.  
If there was some discretion for the Scottish Ministers to then amend the warrant to 
another ward or hospital at short notice, where an alternative was shown to meet 
their needs, this would be welcomed. 
 
Question 9 
 
No 
 
Question 10 
 
Following the change in the UK’s status within the EU, it may be that we will have to 
make individual arrangements with individual states in the EU.  
 
Meantime we agree that the process, safeguards and information required for 
arranging cross border transfers from other EU countries should be the same as that 
for transfers within the UK.  We agree that Scottish Ministers may require further 
information from another EU state on the basis for detention etc before agreeing a 
transfer. 
 
In addition, due to the likely variation between Scottish orders and orders from other 
EU countries, we consider there should be a right to appeal to the MHTS about the 
equivalence of the order that the person is placed on when they arrive in Scotland. 
 
Question 11 
 
No 
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Question 12 
 
If a patient is capable of consenting, and is consenting, and is on an appropriate 
order elsewhere that would cover the treatment, then allowing them to consent to 
treatment would seem the least restrictive option. 
 
However where the patient does not consent, we think a short term detention 
certificate offers the most appropriate safeguard, if treatment is needed, even if this 
is for a short period of time before return to their home area. 
 
Question 13 
 
We consider that in the circumstances outlined, a short term detention offers more 
protection to the rights of the patient.  We do not consider that the granting of a 
STDC is an unduly burdensome process to authorise a new urgently required 
treatment, treatment to facilitate travel or to authorise continuing medication. 
 
Question 14 
 
As already stated, we consider that a short term detention offers easier and better 
protection in all circumstances where treatment is being given that the patient does 
not or cannot consent to, rather than the alternative proposed (further statutory 
guidance setting out good practice etc.) 
 
Question 15 
 
We do not consider there is a need for extra statutory guidance that may or may not 
be followed and would need to be monitored, rather than arranging a STDC - a 
system that people already know.  
 
Question 16 
 
There may be exceptional circumstances where a patient may claim they have been 
abused in hospital or community care and treatment services in other parts of the UK 
or EU that may require to be investigated in terms of adult support and protection 
legislation before the person is returned.  Where such allegations have some 
plausibility, an adult support and protection referral to the local authority may be 
necessary in order to investigate such allegations and safeguard the patient, and the 
transfer should be put on hold pending the outcome. 
 
Question 17 
 
We agree with the proposed change to the regulation. 
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Question 18 
 
The MWC would want to be informed of any patients subject to COROs, hospital 
directions, or transfer for treatment directions who abscond, as well as any patients 
who abscond from high and medium secure units.  
 
Whilst we do not normally investigate such cases, or collate these figures as part of 
our monitoring role, it is useful in alerting of us of any pattern to absconding, in 
highlighting possible deficiencies in care and in dealing with the media.  
 
Question 19 
 
Yes 
 
Question 20 
 
Yes 
 
Question 21 
 
No 
 
Question 22 
 
We have no specific suggestions, but would be happy to discuss ideas with officials 
or with the Reference Group, and to use our own website and contacts to share 
information. 
 
 
 


